Tröjor och en artikel av Sara Ahmed

Så här ser våra nya TSiL-tröjor ut. De är snygga, men lite små i storlekarna! Snart kommer man att kunna köpa sig ett eget exemplar på vår spreadshirt-shop. I väntan på att de dyker upp där kan man handla en festlig väska med texten “Jag åt han som rasist, nu är jag nöjd”. OBS – vi förespråkar givetvis inte att man ska äta upp någon, och vi tycker att både rasism och antirasism är komplexa företeelser. Men emellanåt kan man ju få fantisera om lite quick-fix och enkla lösningar, eller?

Bilden ovan leder tankarna till den här artikeln av Sara Ahmed, professor i ras- och kulturstudier vid Goldsmiths University of London. Artikeln heter “Declarations of Whiteness: The Non-Performativity of Anti-Racism” (på svenska blir det “Vithetsförklaringar: Antirasismens icke-performativitet och den finns att läsa i antologin Vithetens hegemoni). Läs den! Kort och enkelt kan man säga att artikeln går ut på att det inte räcker med att säga att man är antirasist för att vara det. I artikeln listar hon sex stycken förklaringar, eller saker man (som vit antirasist) kan säga i tron att det gör en till antirasist, som egentligen inte gör någon större skillnad.

So it is not that such speech acts say ‘we are anti-racists’ (and saying makes us so); rather they say ‘we are this’, whilst racism is ‘that’, so in being ‘this’ we are not ‘that’, where ‘that’ would be racist. So in saying we are raced as whites, then we are not racists, as racism operates through the unmarked nature of whiteness; or in saying we are racists, then we are not racists, as racists don’t know they are racists; or in expressing shame about racism, then we are not racists, as racists are shameless; or in saying we are positive about our racial identity, as an identity that is positive insofar as it involves a commitment to anti-racism, then we are not racists, as racists are unhappy, or in being self-critical about racism, then we are not racists, as racists are ignorant; or in saying we exist alongside others, then we are not racists, as racists see themselves as above others, and so on. (ur sammanfattningen)

den här intervjun i tidningen Bang förklarar Sara Ahmed lite mer kortfattat och lättbegripligt några av sina idéer.

På bilden ser vi Paula, Karin och Carolin som var de som var på TSiL-kontoret när vi fick paketet med tröjorna. Vi är väldigt homogena och kanske, skulle man kunna tycka, symptomatiska på en typ av antirasism som Tobias Hübinette och Catrin Lundström skriver om i artikeln “Den svenska vithetens melankoli” (“White melancholia” på engelska), som fanns med i tidskriften Gläntas temanummer om rasism. Som tur är består TSiL inte bara av unga, svenska, vita tjejer! Vi får lägga upp en ny bild som bättre speglar mångfalden i föreningen efter nästa TSiL-möte.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>